Welke duikfles past bij jou?

Welke duikfles past bij jou?

Om te kunnen duiken heb je een duikfles nodig. Duikflessen zijn er in verschillende maten en van verschillende materialen.
Welke duikfles past het best bij jouw duikplannen?

 

Stalen duikflessen

Veel duikers die in Nederland duiken, kiezen voor een stalen duikfles. Staal is een heel stuk zwaarder, waardoor je de hoeveelheid extra lood kunt verminderen ter compensatie. De stalen duikflessen zijn verkrijgbaar met een inhoud van 3 L, 5 L, 7 L, 8 L, 10 L, 12 L kort model (ook wel bommetje genoemd), 12 L lang model, 15 L en 18 L.
De keuze voor de inhoud heeft te maken met de duur en diepte van je duik: hoe groter de duikfles, hoe meer lucht je meeneemt. De meest verkochte duikflessen zijn 10 L en 12 L flessen.

De keuze voor 12 L in kort model of 12 L in lang model heeft te maken met je eigen voorkeur, lengte en lichaamsbouw.

Natuurlijk kun je duikflessen ook combineren in zogenaamde naar dubbelsets, bijvoorbeeld dubbel 7 L, dubbel 10 L en dubbel 12 L.

De stalen duikflessen hebben een werkdruk (de vuldruk waarmee je kunt duiken) van 232 bar of 300 bar. 

 

Aluminium duikflessen

Soms kiezen duikers voor een aluminium duikfles. De voornaamste reden is dat aluminium snel roest. Aluminium flessen zijn er in 5,7 L (40 cf) en 11,1 L (80 cf).
Aluminium flessen worden veel gebruikt als stages. Dit zijn extra flessen, die je los meeneemt onder water of voor het sidemount duiken.
Bij het recreatief duiken komen dieze flessen minder vaak voor.

 

Carbon duikflessen

Carbon duikflessen zijn lichter dan stalen duikflessen. De naam carbon duikfles is niet helemaal correct, omdat het hier gaat om een combinatie van carbon en staal. Deze combinatie wordt gebruikt voor duikflessen met een maximale werkdruk van 300 bar. Hierin kun je dus meer lucht meenemen dan in een 200 of 232 bar duikfles met dezelfde inhoud, omdat de druk in de fles hoger is.
Vanwege deze hogere vuldruk, moet de fles sterker zijn. Bij een stalen fles betekend dit dat de wand dikker moet zijn, wat de fles beduidend zwaarder maakt. 
Vanwege dit gewicht wordt er bij 300 bar duikflessen vaak voor een carbon duikfles gekozen.

 

Keuring van de duikflessen

Duikflessen moeten hydrostatisch gekeurd worden. In Nederland moet dit elke 5 jaar. Deze periode is in andere landen vaak anders. Houdt hier rekening mee als je met je eigen duikfles wilt duiken in het buitenland. Je fles moet daar voldoen aan de plaatstelijke regels. O.a. Spanje, Duitsland en Frankrijk hebben een andere standaard met betrekking tot de keurperiode.

De keuring wordt uitgevoerd het Stoomwezen. Je kunt je duikfles inleveren bij DOlphins, wij zorgen ervoor dat je fles gekeurd wordt bij de juiste instantie.
Elke duikfles wordt getoetst op het uitzetten van het materiaal en roestvorming. Dit wordt getest door de fles te vullen met water en dan op druk te brengen. Indien er sprake is van enige vervuiling in de duikfles, door bijvoorbeeld olie, vocht of roest, wordt de fles inwendig gestraald.

Bij goed onderhoud van je duikfles, gaat deze heel lang mee. 

 

Een overzicht van de duikflessen in onze webshop vind je hier.

 

Wil je graag meer weten over de verschillende duikflessen, wil je een duikfles inleveren voor een keuring of wil je hulp bij de aanschaf van een passende duikfles? Neem contact met ons op voor meer informatie of kom langs op het duikcentrum!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen