De Zeeuwse Knoop

De Zeeuwse Knoop

De Zeeuwse knoop, ook wel Zeeuwse knop genoemd, is een van de typisch Zeeuwse bijzonderheden die je in veel artikelen terug vindt. Natuurlijk ook bij Zee&Meer. Maar waar komt die bijzondere vorm nu eigenlijk vandaan?

De Zeeuwse knoop is een bekend patroon dat veel terug te vinden is in sieraden en accessoires. De bijzondere vorm met de bolletjes is dan ook een stijlvolle manier om iets Zeeuws te dragen.

De Zeeuwse knoop komt terug in de Zeeuwse klederdracht. Mannen droegen de knop als dasspeld, op de jas of op het boord van een hemd als keelknop. Vrouwen gingen de Zeeuwse knoop pas later als sieraad dragen, als mutsspeld of als mantelspeld.

Over de herkomst van de Zeeuwse Knoop zijn verschillende visies. Zo zou deze genoemd zijn naar het gelijknamige bloemetje, de Astrantia Major, ook wel Zeeuws Knopje genoemd. Deze kreeg deze bijnaam echter pas rond 1915, terwijl de Zeeuwse Knoop al veel eerder in de Zeeuwse klederdracht voorkwam. Het is dus waarschijnlijker dat het bloemetje naar het sieraad is genoemd en niet andersom.
Ook zou het motief afkomstig kunnen zijn uit Portugal of Spanje en meegenomen naar Nederland door gevluchte Sefardische Joden eind vijftiende eeuw.

In 2010 werd echter bij een opgraving in Domburg de tot nu toe oudst bekende Zeeuwse Knop gevonden. Deze vermoedelijk bronzen mantelspeld (zie foto boven) dateert uit de negende-elfde eeuw en zou afkomstig kunnen zijn uit Zuid-Engeland.

Wat de echte herkomst van de Zeeuwse Knoop ook is, het is tegenwoordig een symbool voor Zeeland waar de Zeeuwen trots op zijn. U vindt in ons assortiment dan ook verschillende producten met de Zeeuwse Knoop, van magneten tot armbanden, zeepjes, tassen, theedoeken, sleutelhangers, bedels en bekers. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen