Wat is capiz?

Wat is capiz?

Je komt het veel tegen in de beschrijvingen van artikelen, vooral slingers, guirlandes en lampen: capiz. Capiz is dan ook een ideaal materiaal hiervoor, het is licht, licht doorlatend, natuurlijk en uniek. Maar wat is het nou eigenlijk?

Capiz is de populaire naam voor de Placuna Placenta. Dit is een schelpsoort die bijna helemaal rond is en uitzonderlijk dun, bijna doorschijnend. Het is een tweekleppige soort. Ieder schelpdier bestaat dus uit twee schelpen. De buitenkant van de schelp is van nature dof grijswit, terwijl de binnenkant glanzend wit is, vergelijkbaar met parelmoer.

De schelp komt van oorsprong voor in ondiepe, rustige baaien met een zand- of modderbodem. 

Muséum national d'histoire naturelle, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
Muséum national d'histoire naturelle, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

 

Bij Zee&Meer vind je heel veel verschillende slingers en guirlandes van capiz. De schelpen hiervoor worden commercieel gekweekt in de Filipijnen, in afgesloten bassins met een modderbodem. In sommige producten hebben de schelpen nog hun natuurlijke vorm en dus wat grof afgewerkte randen en met verschillende structuren en tinten. Maar capiz kan ook prachtig bewerkt worden tot keurig ronde cirkels die voorzien kunnen worden van iedere mogelijke kleur en print. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal, worden veel patronen op de schelpen met de hand geschilderd.

 

Je vindt in de winkel beide soorten, zowel de kleurrijke en rond afgeslepen capiz schelpen, als de natuurlijke en stoerdere versie. De laatste wordt vaak gecombineerd met drijfhout voor een natuurlijk en speels effect.

 

Ook in onze webshop vind je verschillende capiz slingers. Dit is echter slechts een heel klein deel van het steeds wisselende en zeer uitgebreide assortiment dat in de winkel te vinden is. Kom dus gerust eens snuffelen!

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen