Welke duikcomputer is de beste voor jou?
- Geplaatst op
- Door Marloes Otten
- Geplaatst in Aqualung, digitaal kompas, duikcomputer, luchtintegratie, Mares, Suunto
- 0
Er wordt vaak gevraagd wat de beste duikcomputer is. Het antwoord daarop is eenvoudig: er is geen 'beste' duikcomputer. De juiste vraag zou zijn: "Welke duikcomputer is het meest geschikt voor mij?"
Verschillende duikcomputers
Welke duikcomputer je kiest hangt af van het soort duiken dat je wilt maken. Een ervaren duiker die ook technische duiken maakt, stelt andere eisen aan zijn duikcomputer dan een beginnende duiker of iemand die alleen op vakantie duikt.
Natuurlijk is het als beginnende duiker wel belangrijk om na te denken over welke duiken je in de toekomst wilt gaan maken. Als je daar een idee van hebt, kun je in combinatie met het budget dat je hebt, een keuze gaan maken uit een ruim aanbod van duikcomputers.
We kunnen een indeling maken in drie categoriën: entry-level duikcomputers een middenklasse duikcomputers en high-end duikcomputers. Alle fabrikanten van duikcomputers bieden computers aan in alledrie de klasses.
De belangrijkste functies: entry-level duikcomputer
Een duikcomputer die geschikt is voor beginnende duikers en duikers die vooral tijdens hun vakantie duiken, is één van de entry-level duikcomputers. Deze duikcomputer beschikt over alle belangrijke basisfuncties.
Alle computers geven diepte, duiktijd, geen decompressielimiet en watertemperatuur weer. Sommige zijn voorzien van een fluoriscerend display, andere hebben een ingebouwd ledlampje om het scherm te verlichten. Vrijwel alle duikcomputers op entry-level zijn ook geschikt voor duiken met Nitrox.
Een instapmodel duikcomputer beschikt over alle functies die de meeste duikers nodig hebben.
Bij de keuze voor welke duikcomputer je kiest, kan de afleesbaarheid van het scherm van groot belang zijn. Kijk goed naar de grote van de cijfers en het contrast tussen de cijfers en het display.
De meeste duikcomputers in het instapniveau zijn uitgevoerd in een wrist-top ofwel polsmodel.
Er zijn grotere modellen die duidelijk afleesbaar zijn en vaak in verschillende kleuren geleverd kunnen worden. En er zijn kleinere modellen die ook in het dagelijks leven als horloge gebruikt kunnen worden.
De bekendste voorbeelden van entry-level duikcomputers zijn de Suunto Zoop Novo en de Aqua Lung I200
Suunto Zoop Novo
De Suunto Zoop Novo is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren (zwart, geel en blauw) en heeft een groot, helder display met achtergrondverlichting. In beeld zie je standaard je duiktijd, de resterende geen-decompressietijd, je diepte en maximale diepte. Deze duikcomputer kan ook ingesteld worden voor duiken met Nitrox en heeft een freedive timer.
De Suunto Zoop Novo is de meest verkochte duikcomputer in Europa.
Aqualung I200
De Aqualung I200 is een ideale duikcomputer voor de reizende duiker. De i200 beschikt over vier verschillende duikmodi's. Als eerste kan er uiteraard gedoken worden met normale lucht maar ook met verrijkte lucht (nitrox) tot 100% zuurstof. Daarnaast kan de computer gebruikt worden als bottomtimer en als freedive computer.
Medium level: gevorderde duikers met meer specifieke eisen
Voor meer gevorderde duikers zijn er de medium level of middenklasse duikcomputers. Deze zijn bijvoorbeeld buiten de functies van de entry level computers ook voorzien van een digitaal kompas of er zijn meerdere gasmengsels instelbaar.
Voorbeelden hiervan zijn de Suunto Vyper Novo en de Mares Smart.
Onze middenklasse duikcomputer zijn geschikt voor gevorderde duiker die meer eisen stellen aan hun duikcomputer dan een beginnende duiker. Je kunt vrijwel altijd met meerdere gassen duiken en kunt daarnaast gebruik maken van slimme functies en mogelijkheden, zoals een ingebouwd digitaal kompas. Voorbeelden van duikcomputers op mid-level zijn de Mares Smart en de Suunto Vyper Novo.
Suunto Vyper Novo
De Suunto Vyper Novo is een goed afleesbare duikcomputer die eenvoudig te bedienen is. Deze duikcomputer is verkrijgbaar in zwart en wit en is voorzien van een digitaal 3D kompas. Met deze duikcomputer kun je duiken met meerdere soorten gas, zoals perslucht en nitrox. Het is mogelijk de Vyper Novo aan te sluiten op een zender om een luchtgeintegreerde duikcomuter te realiseren die voortdurend realtime je luchtverbruik en luchtvoorraad laat zien.
Mares Smart
De Mares Smart is duikcomputer op horloge formaat die geschikt is voor lucht, Nitrox (21-99%), Freediven en als Bottomtimer. De SMART oogt als een horloge en draagt ook als een horloge.
Het scherm is door twee strepen in drieën gedeeld en geeft duidelijk de informatie weer die je nodig hebt, zowel als je hem als horloge gebruikt als wanneer je hem als duikcomputer inzet.
In de duikmode en zonder dat je op een knop drukt zie je onder water de huidige diepte, de maximale diepte, de niet decompressietijd, de duiktijd, de stikstofopname en de temperatuur. Met de knoppen kan je de overige informatie zoals gemiddelde diepte, stopwatch, O2 percentage, de tijd, de Maximum Operating Depth (bij Nitrox ingesteld) tonen. Je kunt vooraf 2 verschillende gasmengsels programmeren.
De SMART is een mooie multifunctionele duikcomputer in een niet al te grote behuizing, dus ook prima te gebruiken in het dagelijkse leven als een horloge.
High-end duikcomputers voor technische duikers
High-end duikcomputers zijn geschikt voor zeer gevorderde duikers die lange, diepe duiken maken. Ze zijn ook geschikt voor technische duikers die vaak aanzienlijk meer eisen hebben dan de beginnende duiker. High-end duikcomputers zijn voorzien van slimme functies en mogelijkheden en hebben een prachtige vormgeving. Voorbeelden van high-end duikcomputers zijn de Suunto EON Steel en de Suunto DX
Suunto EON Steel
De Suunto EON Steel is een next level duikcomputer die alles kan wat een gevorderde of technische duiker zich kan wensen. Het (kleuren!) display kan volledig aangepast worden aan de eigen wensen, zodat je in beeld hebt wat jij het belangrijkst vind.
Bijzonder aan deze duikcomputer is dat hij oplaadbaar is.
De Suunto Eon steel heeft een ingebouwde digitale kompas en een digitale zender.
Uiteraard is deze duikcomputer geschikt voor meerdere gasmengsels en diepe, technische duiken.
Suunto DX
De Suunto DX is een duikcomputer met CCR compatibiliteit. Hij is voorzien van het nieuwe, geavanceerde Suunto Fused ™ RGBM-algoritme en is geschikt voor voor zowel open circuit als rebreather duikers.
Suunto DX is een niet-monitoring Setpoint duikcomputer die werkt als ondersteuningscomputer voor de rebreather. De Suunto DX is ook voorzien van alle geavanceerde duikfuncties voor open-circuit duikers, zoals trimix ondersteuning (inclusief helium en zuurstof) gas switching tot 8 mengsels om zo aan de behoeften van iedere duiker te voldoen.
Conclusie
Als beginnende duiker of vakantieduiker is het niet nodig een high end duikcomputer aan te schaffen. Voor de meeste duikers bieden de entrylevel duikcomputers de noodzakelijke functies. Wil je iets meer mogelijkheden zoals een digitaal kompas of luchtintegratie, dan kom je in de middenklasse duikcomputers uit.
De high end computers zijn specifiek gemaakt voor technische duikers, diepduikers en grotduikers en bevatten veel functies die de meeste sportduikers niet zullen gebruiken.
Vraag je je af wat de meest geschikte duikcomputer is voor jou?
Kijk eens rond bij ons assortiment duikcomputers of kom langs in de winkel, we adviseren je graag!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...