Snorkelmaskers: welke zijn goed? Is CO2 opbouw gevaarlijk?

Snorkelmaskers: welke zijn goed? Is CO2 opbouw gevaarlijk?

Er komen steeds meer snorkelmaskers op de markt. En al lijken ze soms heel erg op elkaar, vaak is er een wel degelijk een groot verschil, dat vooral te maken heeft met de CO2-opbouw in het masker. Goedkoop is niet altijd duurkoop, terwijl een duur snorkelmasker niet automatisch goed is.
Hoe dat zit?

Volgelaatsnorkelmaskers zijn bedoeld voor recreatief gebruik: lekker ronddobberen en op je gemak rondzwemmen om onder water te kijken. Een snorkelmasker is net zo min als een reguliere snorkelset (duikbril en losse snorkel) ontworpen voor zwemtraining en intensief openwaterzwemmen. Zowel in het geval van een snorkelmasker als bij een reguliere snorkelset is de luchttoevoer dan niet voldoende en zul je het wat benauwd krijgen.

De meeste duikers zullen wel bekend zijn met de termen ‘CO2-opbouw’ en ‘dode ruimte’. Kort samengevat komt het er op neer dat uitgeademde lucht meer koolstofdioxide (CO2) bevat dan normaal ingeademde lucht. We hebben zuurstof (O2) nodig voor ons lichaam en ademen CO2 als afvalstof uit. Als je in- en uitademt in een afgesloten ruimte, adem je dus de uitgeademde CO2 opnieuw in (en is het zuurstofgehalte in de lucht lager).

Dit kun je vergelijken met ademen in een plastic zak. De steeds grotere hoeveelheid ingeademde CO2, kan leiden tot een CO2-vergiftiging met mogelijk bewusteloosheid tot gevolg. De genoemde plastic zak is de ‘dode ruimte’. Hierin vindt geen uitwisseling met nieuwe zuurstof plaats. Ook al zit er een klein gaatje in die plastic zak, de zuurstoftoevoer zal niet voldoende zijn, je ademt nog steeds grotendeels de lucht uit de dode ruimte in (aangevuld met een klein beetje verse lucht). Datzelfde zou ook gebeuren als je een hele lange snorkel gebruikt – je blijft dezelfde lucht in- en uitademen, je pompt als het ware de lucht in de snorkel hooguit op en neer.

Als we naar snorkelmaskers kijken, zie je dat er bij de meeste maskers nagedacht is over de termen ‘CO2-opbouw’ en ‘dode ruimte’. Omdat het masker over je hele gezicht sluit en de snorkel eraan vastzit, creëer je theoretisch gezien een grotere dode ruimte (een grotere ‘plastic zak’ dan alleen een snorkel). Om dit op te lossen is er in de meeste snorkelmaskers een orinasaal kapje geplaatst. Dit is een seal -of een soort mondkapje- die de mond en neus afsluit van het deel rond de ogen. Dus ondanks dat het masker het hele gezicht omsluit, is er sprake van een ‘ademdeel’ en een ‘kijkdeel’. De dode ruimte in zo’n snorkelmasker bestaat dus alleen uit het ‘ademdeel’ en is niet zo groot als je in eerste instantie zou denken.

Daarmee is het probleem echter niet geheel opgelost. Niet alle snorkelmaskers hebben een even goed ontwerp of materiaalgebruik en de afdichting tussen het ‘ademdeel’ en het ‘kijkdeel’ is niet altijd even goed. Als deze afdichting niet goed is, adem je dus uit in het hele masker en is ook het hele masker dode ruimte. Bij een slechte afdichting van het orinasaal is de kans op CO2-opbouw dan ook groter.

De opbouw van CO2 in een snorkelmasker is helaas moeilijk te testen. Het beslaan van het ‘kijkdeel’ van het snorkelmasker is echter een goede indicatie voor het niet goed afsluiten van het orinasaalkapje. Het beslaan komt immers doordat de uitgeademde vochtige lucht tegen het glas van het kijkdeel aan komt. Hierdoor lijkt het beslaan van een masker een indicatie voor een mogelijk grotere CO2-opbouw en is het masker mogelijk een minder veilig snorkelmasker.

Van de vele snorkelmaskers die er op de markt zijn, zochten wij een goed masker met een goede prijs van een betrouwbare leverancier voor je uit. De leverancier van merken als Bare, Suunto en Aqualung levert de Atlantis snorkelmaskers. Deze maskers zijn leverbaar in verschillende kleuren en in twee maten.
De snorkelmaskers van Atlantis zaten in de top 3 van geteste maskers in de grootste onafhankelijke test van  Duikeninbeeld.tv en is het enige masker onder de € 50. Een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding dus!

Meer info over de snorkelmaskers zelf vind je o.a. hier

Reacties

  1. Marloes Otten Marloes Otten

    Dat zal geen probleem zijn, Omdat bij het gebruik van een snorkelmasker zowel door de mond als door de neus geademd kan worden, is dit zeer eenvoudig.
    Voor de 6-jarige zullen de kinder maskers wel passen, voor de 4-jarige zullen snorkelmaskers nog aan de grote kant zijn. Dan zal het masker lekken en niet prettig in gebruik zijn.
    Voor jonge kinderen zal een snorkelset als de https://www.godolphins.nl/kinder-snorkelset-reef-dx.html?id=87905069 beter passen. Maar doordat hierbij alleen door de mond geademd kan worden, is dit iets lastiger om mee om te gaan. We adviseren eerst met alleen de bril te oefenen, dan zijn de kinderen gewend aan het feit dat de neus afgesloten is in het masker. Als dat goed gaat, kan de snorkel erbij genomen worden om te oefenen.

  2. De Wolf Karin De Wolf Karin

    ik heb een vraagje; mijn kleinkinderen zijn zot van water , de oudste 6 zwemt reeds 100 m de kleinste is 4. Ze zijn beiden binnenkort jarig en zagen ergens kinderen met een snorkelmasker en vragen daarom als cadeau een snorkemasker . Kunnen ze dit al geleerd krijgen om daar daar mee om te gaan?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen