Hoe verder met Le Serpent?

Hoe verder met Le Serpent?

Na het recente duikongeval waarbij twee duikers om het leven kwamen tijdens een duik op het wrak Le Serpent bij Scharendijke, wordt er gepraat over de mogelijkheden om de risico's bij deze wrakduik te verminderen. Maar hoe?

Sinds het opheffen van Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen begin 2018, is Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor het Grevelingenmeer en alles wat daarbij hoort. Waaronder ook het duikwrak Le Serpent.
Het wrak ligt op 30 meter diepte in het Grevelingenmeer bij Scharendijke. De bedoeling bij het afzinken van het wrak, destijds speciaal geprepareerd als duikwrak, was het op een diepte van 15 meter te leggen, waardoor het een duik werd die geschikt zou zijn voor veel duikers.
Bij het afzinken schoot het wrak echter door tot een diepte van 30 meter. Door de grotere diepte, het gebrek aan licht op deze diepte, het koudere water en het fijne slik dat de bodem en het wrak bedekt, is een duik naar de Serpent een duik geworden die alleen geschikt is voor ervaren duikers.
En ook voor ervaren duikers kan deze duik gevaren met zich meebrengen.
Op 27 mei kwamen twee duikers om het leven die het wrak in gegaan waren en de weg naar buiten niet terug konden vinden.

Staatsbosbeheer overlegt binnenkort met deskundigen van defensie over de mogelijkheden om het wrak veiliger te maken. Defensie gebruikt het wrak van de Serpent ook als oefenlocatie voor duikers van defensie. Zij hebben de kennis en mogelijkheden in huis om eventuele wijzigingen aan het wrak aan te brengen.

Er zijn meerdere mogelijkheden om duikongevallen in de toekomst op deze locatie te voorkomen. Daaronder vallen een duikverbod op het wrak, het dichtmaken van de ruimen waardoor er alleen om het wrak heen gedoken kan worden, het aanleggen van goede gidslijnen die weer naar buiten het wrak leiden, maar ook het opblazen van het hele wrak.

Op dit moment staan alle mogelijkheden nog open en gaat Staatsbosbeheer overleggen met Defensie over de mogelijkheden, voor er een beslissing wordt genomen.

Duik jij (nog) op het wrak van de Serpent?

 

 

Reacties

  1. Harmen van den Heuvel Harmen van den Heuvel

    Als we alles verbieden waar iemand letsel of erger kan oplopen . Dan kunnen we beter alleen nog maar binnen-huis leven. Hoeveel duiken worden er overal ter wereld gemaakt in en rond wrakken. Dan moet je iedereen op alle wrakken verbieden te duiken. Ook al is de Serpent niet op de plaats gekomen die bestemd voor hem was, dan nog blijft het een wrak om op te kunnen duiken. In Wemeldinge ligt ook de Harpoen en daar zijn ook geen problemen. Volgens mij zijn er meer problemen met duikers die alleen zo diep mogelijk willen in Nederland groter. Ook daar is niets tegen te doen. Daarnaast een parachutist springt ook alleen uit zijn vliegtuig en is daarna alleen van zichzelf afhankelijk. Net als bij Zweef vliegen. Hoeveel dingen doen we als mens niet alleen ondanks de risico's die er aan hangen. Hoeveel ongelukken met auto's zouden er zijn door menselijke medische problemen. Voor mij dus laat die Serpent lekker waar hij is en geef een betere voorlichting. Gewoon duiken en er plezier aan beleven.

  2. Willemien Willemien

    Ik ben er nooit geweest, maar ik zou zeggen alles dicht maken. Een duikverbod? wie gaat dit controleren dan.

  3. Ester Ester

    Nee, nog nooit op gedoken en ik zal er nooit op duiken, ik vind het wrak te diep liggen, te donker en het slib maakt het er niet beter op. En ik heb weinig tot niets met wrakken, zeker niet zo'n kaal wrak als Le Serpent.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen