Flexslangen gevaarlijk: waarheid of hoax?

Flexslangen gevaarlijk: waarheid of hoax?

Verhalen van verstopte ademautomaten door kristallen uit flexibele slangen doen de ronde over internet.
Zijn deze flexslangen echt zo gevaarlijk?
Voor de mensen die niet het hele verhaal willen lezen, plaatsen we de conclusie vast aan het begin: nee.
Flexslangen zijn niet gevaarlijk.
Maar: ja, er kunnen kristallen uit vrij komen die je ademautomaat kunnen verstoppen.
Hoe zit dat nou?

Onderzoek naar flexslangen

Een recent onderzoek van DAN naar een duikongeval (dat gelukkig voor de betrokkene goed afliep), wees op een blokkade in de luchttoevoer van de duiker, terwijl er nog voldoende lucht in de fles aanwezig was. Uit onderzoek naar dit ongeval bleek, dat het binnenwerk van de tweede trap van het ademautomaat verstopt zat. Deze verstopping werd veroorzaakt door geelachtige kristallen die afkomstig bleken uit het binnenste van de slang naar de tweede trap toe. 
In het verleden zijn er eerder meldingen van dergelijke kristallen geweest en er is een uitgebreider onderzoek naar gedaan. Er werd onderzocht of slangen met een binnenwerk van polyeter-TPU in kwaliteit achteruit gaan als ze ouder worden.
Hieruit blijkt, dat de kristallen (die zachter zijn dan ze lijken en aanvoelen als een soort was) vrijkomen door hydrolyse, wat versneld wordt door voortdurend opwarmen en afkoelen van het materiaal. Als de slangen ouder worden, komen er meer kristallen vrij, die uiteindelijk een verstopping van het binnenwerk van de tweede trap kunnen veroorzaken.

 

Geweten

Gevaarlijk? Ja. Een slang waarvan het binnenwerk kristalliseert kan serieuze problemen veroorzaken.
Nuance: dit is gebeurt in principe pas bij slangen ouder dan 5 jaar. 
En dan kom je bij een gewetenskwestie. Want hoe oud zijn jouw slangen? En vervang jij ze als ze er nog goed uit zien?

 

Slijtage

Al je duikmateriaal heeft last van slijtage.
Je duikpak, trimvest, duikbril en vinnen slijten. Soms kun je dat goed zien, zoals bij een vinband of maskerband die breekt. Of een trimvest dat lekt. Dan is dat duikmateriaal aan vervanging toe.

Bij slangen is dat niet altijd goed zichtbaar. Tegen de tijd dat je kunt zien dat je slang lekt, was deze echt al een tijd aan vervanging toe. 
De geadviseerde vervangingstermijn voor slangen is 5 jaar. Na 5 jaar, moet je zowel je gewone slangen als flexslangen (middendruk, hoge druk en inflatorslangen) vervangen. Ook al kun je hier niet altijd de slijtage aan zien.

 

Voortdurende opwarming en afkoeling

Zoals voorgaand vermeld, versnellen voortdurende opwarming en afkoeling het proces van het vergaan van het binnenwerk van polyeter-TPU. Denk hierbij aan het opwarmen in de zon en vervolgens afkoelen onder water waarbij koude lucht door de slangen stroomt bij duiken in tropisch water.

Duik je dagelijks en tropische omstandigheden en worden je slangen dus voortdurend blootgesteld aan zout en uv-straling? Dan is de levensduur van je slangen korter, vervang deze voor de zekerheid na twee jaar. Is dat kort? Heb je wel eens gekeken hoe je duikpak er uit ziet na 2 jaar dagelijks gebruik in zon en zout water? Of je duikbril? Of om het simpel te houden, je t-shirt en korte broek na 2 jaar dagelijks dragen in de zon en met zout water? 
Zoals gezegd: alles is onderhevig aan slijtage. Bij intensief gebruik uiteraard meer.

 

Conclusie

Voor de mensen die wel de moeite hebben gedaan om het hele verhaal te lezen: bedankt.
Zoals altijd is er een nuancering nodig bij berichten die via internet een magische status bereiken. Veel mensen nemen niet de moeite om het hele verhaal te lezen.
Ja, er zijn ongelukken geweest door kristallisering van het binnenwerk van flexslangen.
Maar dit betrof allemaal slangen die ouder dan 5 jaar waren en veel gebruikt waren. Oftewel: slangen die al lang vervangen hadden moet worden.

Het is dus niet nodig om meteen je slangen van de automatenset af te halen en te vervangen voor de originele slangen. Hou echter wel in de gaten of je slangen, net als andere onderdelen van je duikset, niet aan vervanging toe zijn.

 

Advies DAN

  • DAN Europe adviseert om slangen na 5 jaar te vervangen.
  • Kies ook voor slangen met een polyeter-TPU voering, niet voor slangen met een polyester-TPU voering.
  • Controleer af en toe of de slang overal even buigzaam is, door ze om de centimeter even in te drukken. De buigzaamheid en weerstand zouden overal gelijk moeten zijn. Is dat niet het geval, vervang de slang dan.
  • Als er sprake is van een verminderde luchttoevoer, breek dan de duik af. Laat het ademautomaat nakijken. Is er geen reden te vinden voor een beperking in de lucht toevoer in de ademautomaat zelf, ligt de oorzaak mogelijk in de slang. Vervang de slang.

 

Foto: DAN Europe

Reacties

  1. Kris Vanbrabant Kris Vanbrabant

    Interessant artikel, met het risico om "afgeschoten" te worden. Had ik nog niet gehoord van het advies om per 5 jaren de darmen te vervangen. Zal ik mij vanaf nu zeker aan houden.

    Dank je wel voor het interessant artikel.

  2. beeckmans gery beeckmans gery

    zoals gewoonlijk, beperkte informatie, ondeskundige conclusies en vaak onze eigen fout.
    kostprijs van een nieuwe slang ? ten opzichte van een veilige duik. Een logboek voor je materiaal ?
    onlangs nog een opmerking richting onderhoud van een set.... onderhoud ? ik spoel altijd goed......
    tot het fout loopt. Onderhoud en vervangen is nu eenmaal een noodzaak. Doen we bij een auto toch ook ? of wachten we daar ook tot het fout loopt ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen