Woohoo, we're going to Ibiza!

Woohoo, we're going to Ibiza!

Iets met een ‘island in the Mediterranean Sea’ en ‘party’. De Vengaboys laten Ibiza interessant klinken! Maar of dat ook voor duikers zo is?

Mijn kennis over Ibiza houdt ongeveer op na de songtekst van het bekende nummer van de Vengaboys. Toch schijnt er gedoken te worden en zitten er verschillende duikscholen. Na een enthousiast verhaal over schitterende duiken van Davy de Regt, eigenaar van Divestar International Ibiza, zijn we om. Dit moeten we zelf gaan ontdekken!

Een paar maanden later zitten we in het vliegtuig naar Ibiza. In iets meer dan 2 uur zijn we in een andere wereld. We worden op het vliegveld opgehaald door een van de instructeurs van de duikschool, die ons naar ons appartement brengt, nog een goede tip heeft voor een late maaltijd en belooft ons de volgende ochtend op te komen halen om te gaan duiken. Ook deze duikgids vertelt onderweg enthousiast over verschillende duikplaatsen, grotten, wrakken en scholen barracuda’s. We krijgen er steeds meer zin in!

 

 

Tagomago
De volgende ochtend is het zo ver, we gaan Ibiza onder water ontdekken. We varen naar Tagomago, een eiland met hoge rotskusten, bewoond door honderden zeevogels. We rollen achterover het water in en meteen kijk ik verbaasd om me heen – de steile rotskust loopt onder water door en grote rotsblokken zijn begroeid met velden zeegras. Daarboven zwemmen scholen kleine visjes een soort ingewikkelde choreografie. Wow, in die eerste blik heb ik al meer interessants gezien dan ik eigenlijk verwachtte!

 

 

Las Anclas

Het landschap is echt indrukwekkend. De steile rotswanden met kloven en ravijnen ertussen, overal overhangen en kleine grotjes creërend, de velden met golvend zeegras, er zijn verschillende  schooltjes vissen te zien. Na even om ons heen gekeken te hebben wordt het tijd om te gaan zwemmen. We zijn op duikplaats Las Anclas, genoemd naar de twee grote ankers die hier te vinden zijn. De eerste wijst duikgids Rob ons aan als we over een zandkanaal tussen twee rotswanden door zwemmen. Het anker ligt op de zandbodem en aan het oog van het anker is te zien hoe ontzettend groot het geweest moet zijn.

 

 

Koud!
Het tweede anker ligt onder aan de rotswand op de zandbodem. Dit anker staat recht overeind en is meer dan twee meter hoog. Hoe indrukwekkend de ankers ook zijn, we genieten van de terugweg naar de oppervlakte. Op een diepte van meer dan 30 meter was het water namelijk maar 16 graden! Dat is best fris in een 7 mm pak! Maar terwijl we langzaam langs de wand opstijgen, zwemmen we door waterlagen waar het water lijkt te bewegen – het lijkt wel een fata morgana. En elke keer als we door zo’n laag gaan, wordt het water weer een paar graden warmer. Dat is genieten!


 

Bijzonder?
Dan ontdek ik een knalrode zeester en helemaal enthousiast zet ik die op de foto, waarna ik René de zeester laat zien. Onze gids Rob haalt me enkele minuten later uit de waan dat ik iets bijzonders heb gezien. Achter elkaar wijst hij de rode zeesterren aan. Die blijken hier dus heel algemeen voor te komen. Nou ja, niet zo bijzonder dus, maar nog steeds heel mooi!

Hoe meer we richting het wateroppervlak stijgen, hoe meer vis we zien. Niet alleen de scholen monniksvisjes (of damselfish, zoals meer mensen ze zullen kennen), maar ook zeebrasems en enkele barracuda’s zwemmen langs en boven de rotswanden. We ontdekken een zeeanemoon in een spleet tussen de rotsen en hebben vooral het idee dat er nog ontzettend veel meer te zien moet zijn als we goed kijken. De eerste indruk van het duiken op Ibiza is uitstekend, we kunnen niet wachten om te zien wat Ibiza onder water nog meer te bieden heeft!

Maar eerst willen we ook boven water het eiland wel eens bekijken. We besluiten dat te voet te doen en vanaf ons appartement aan het einde van de middag richting de kust te lopen.

 

 

 

Snorkelende hippies
Eenmaal in het baaitje met het kleine zandstrandje aangekomen vinden we een pad dat langs de kust de baai uit lijkt te gaan. We volgen het pad om te zien waar we uitkomen. We blijken zo van baai naar baai te kunnen lopen, via strandjes en hoge kliffen. De uitzichten zijn schitterend en met de langzaam zakkende zon hebben we met recht het ‘golden hour’ te pakken. We genieten dan ook volop van deze wandeling langs de Middellandse Zee. Als we een jongen van een hoge rots af zien springen, besluiten dat we dat een goed voorbeeld gevolgd moet worden – het is een uitstekend moment voor afkoeling. Ook wij springen enkele meters omlaag in het blauwe water en zijn vervolgens helemaal klaar om onze wandeling te vervolgen.

In een klein baaitje verderop fotograferen we twee snorkelaars in het schitterend blauwe water. Grinnikend zien we pas als ze het water uitkomen, dat deze foto’s niet voor publicatie geschikt zijn. Geheel in de Ibiza-sfeer van vrijheid, blijheid zijn ze slechts gekleed in een duikbril en een snorkel. Ik kan me niet herinneren dat de Vengaboys daar iets over zongen?

 

Foto's: René Weterings en Marloes Otten
Met dank aan www.duikeninbeeld.tv en Divestar Ibiza

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen