Winterse zeepaardjes

Winterse zeepaardjes

Jaarlijks zijn er meldingen van zeepaardjes in de Oosterschelde. Meestal is dit in de loop van de zomer, vaak in juli, augustus en soms nog september. Dit jaar blijken de zeepaardjes echter langer te blijven.

Nature Today meldt dat er dit jaar zowel op 4 november als op 7 december nog zeepaardjes zijn waargenomen. De eerste keer bij Anna Jacobapolder, de laatste melding is een waarneming uit de buurt van de Zeelandbrug.

Dit zijn unieke waarnemingen, die aangeven dat de zeepaardjes langer in de Oosterschelde blijven, dan oorspronkelijk gedacht.
De Nederlandse wateren vormen de meest noordelijke grens van het verspreidingsgebied van het Kortsnuit Zeepaardje, de soort die in Zeeland waargenomen wordt. Mogelijk is opwarming van het zeewater door klimaatverandering de reden dat de zeepaardjes langer in de Oosterschelde blijven en de laatste jaren vaker gezien worden.
Bekend dit jaar was het stelletje zeepaardjes bij Anna Jacobapolder, maar ook bij Sint Annaland en de Zeelandbrug werden zeepaardjes gezien.

Gedacht wordt, dat de dieren in de winter naar de Noordzee trekken, waar het water warmer blijft. De beperkte zwemvaardigheden van zeepaardjes, lijken dit idee moeilijk te maken. Met de kleine vinnen kunnen ze zich slechts beperkt voortbewegen, waarbij ze zich met hun staart vast grijpen aan objecten om steun te zoeken.

Op het moment van de laatste waarneming, was de watertemperatuur 7 graden Celsius. In 2014 werd er in het vroege voorjaar een zeepaardje gezien bij Kattendijke, toen de watertemperatuur 8 graden was.

Het lijkt er op, dat de zeepaardjes een lagere watertemperatuur kunnen verdragen dan eerder gedacht!
Dat maakt duiken in de winter misschien aantrekkelijker voor koukleumen?

Meldingen van zeepaardjes kunnen gedaan worden op de website van Stichting Anemoon

 

 

Reacties

  1. Eva894 Eva894

    Oh wat gaaf! Ik wist eigenlijk niet eens dat ze er zomers zaten, ik dacht dat zeepaardjes alleen in warm water zaten!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen