Wat is een eerste trap?

Wat is een eerste trap?

De eerste trap is een onderdeel van een automatenset. Duikers bedoelen met een automatenset een complete set van een eerste trap, tweede trap, inflatorslang, octopus (of alternatieve luchtvoorziening), een console en eventueel een droogpakslang. Deze set is op verschillende manieren samen te stellen en wordt daarom vaak in losse onderdelen gekocht of ter plaatse samengesteld.
Bij de aanschaf van een  eerste trap, tweede trap en octopus adviseren we deze van hetzelfde merk te kopen, omdat deze onderdelen voor elkaar gemaakt zijn en een betere prestatie kunnen leveren.

Wat is een eerste trap?

De eerste trap is zoals de naam al zegt, de eerste stap tussen de duikfles en het mondstuk waaruit de duiker ademhaalt. De eerste trap verlaagd de luchtdruk die uit de duikfles komt (en die tot 300 bar hoog kan zijn) naar een zogenaamde middendruk van 9 of 10 bar boven de omgevingsdruk. De functie van de eerste trap is het omlaag brengen van de druk naar middendruk op een zo snel en stabiel mogelijke manier.
De luchtstroom wordt verdeeld over enkele lage druk poorten (ook wel middendrukpoorten genoemd). De tweede trap, octopus en inflatorslang worden op deze poorten aangesloten.

Een eerste trap heeft ook een of meerdere hoge druk poorten. Hierop wordt de manometer en of een zender geplaatst, zodat de luchtdruk in de fles gemeten kan worden.

 

Piston en membraan eerste trappen

Er zijn twee soorten eerste trappen. Het eenvoudigst qua ontwerp zijn piston eerste trappen. Deze bestaan uit weinig bewegende onderdelen, waardoor ze efficiënt zijn en relatief goedkoop te maken. Bij een piston eerste trap komt water direct in contact met de onderdelen aan de binnenkant van de eerste trap.
In het verleden waren piston eerste trappen niet geschikt  voor koud water. Tegenwoordig zijn hier door o.a. gebruik van andere materialen met een andere warmtegeleiding oplossingen voor gevonden, waardoor er ook piston eerste trappen zijn die wel geschikt zijn voor duiker in koud water.

Bij een membraan gestuurde eerste trap staat de binnenkant van de eerste trap niet direct in contact met het water, in tegenstelling tot bij de piston eerste trap. Hierdoor zijn membraan eerste trap qua ontwerp minder gevoelig voor koud of vies water.
Een membraan gestuurde eerste trap bestaat echter uit meer onderdelen en is ingewikkelder qua ontwerp.

 

Gebalanceerde en niet-gebalanceerde eerste trap

Bij een niet-gebalanceerde eerste trap zal als de druk in de duikfles minder wordt of de diepte groter wordt, de ademweerstand toenemen. De prestatie van de niet-gebalanceerde eerste trap neemt dan af, waardoor inademen meer moeite zal kosten. Dit is al veel minder merkbaar dan in het verleden, door gebruik van nieuwe materialen en technieken, maar is het is wel het kenmerkende aan een niet-gebalanceerde eerste trap.
Een gebalanceerde eerste trap biedt de meest constante prestatie bij iedere flesdruk en diepte.

 

DIN en internationale aansluiting

Er zijn 2 manieren waarop een eerste trap op de kraan van een duikfles aangesloten kan worden. Dit kan met een DIN of een internationale koppeling. DIN staat voor Deutsche Industrie Norm en is de nieuwere vorm koppeling. Inmiddels is deze wereldwijd bekend, waardoor in het buitenland niet meer alleen internationale eerste trappen gebruikt worden, zoals in het verleden.
Bij een DIN eerste trap is er één o-ring minder in de koppeling aanwezig. De o-ring bij een DIN aansluiting wordt ingesloten tussen de eerste trap en de kraan van de duikfles. De eerste trap wordt met schroefdraad in de kraan van de duikfles geschroefd. De collectie 300 bar automaten vind je hier.
Bij een internationale aansluiting wordt er een beugel over de kraan van de duikfles geplaatst, welke aangedraaid wordt.
DIN eerste trappen zijn ook 300 bar geschikt, terwijl internationale aansluitingen geschikt zijn voor een flesdruk van maximaal 232 bar.

Een duikfles kan door middel van een insert eenvoudig aangepast worden aan een din of internationale aansluiting. Deze insert kan met een inbussleutel snel in of uit een kraan gedraaid worden.
Ook kan een DIN eerste trap makkelijk aangepast worden voor gebruik op een internationale fles, door een beugel op eerste trap te schroeven. Vooral op vakantie in het buitenland is het verstandig om zelf een insert en/of beugel mee te nemen, zodat je zeker weet dat je altijd de juiste combinatie tussen duikfles en eerste trap kunt maken.

Heb je vragen over de aanschaf van een ademautomaat, wil je een ademautomaat kopen en wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op! We staan je graag te woord!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen