Duikwrak Serpent wordt aangepast

  • Geplaatst op
  • Door Marloes Otten
  • 0
Duikwrak Serpent wordt aangepast

Volgende week start Staatsbosbeheer met het uitvoeren van aanpassingen aan het duikwrak Le Serpent in de Grevelingen. Tijdens de werkzaamheden geldt een tijdelijk duikverbod. Naar aanleiding van een duikincident in mei 2018 is zorgvuldig bekeken of de veiligheid van het scheepswrak verbeterd zou kunnen worden en welke aanpassingen gedaan zouden moeten worden.
Komende week start Duik- en Bergingsbedrijf Europa met het aanpassen van het wrak om de duikveiligheid te vergroten.

 Aanpassingen

Om de veiligheid van duikers op de Serpent te vergroten gaan de volgende aanpassingen aan het wrak gedaan worden:

  • het permanent afsluiten van het voor- en achterruim
  • het aanpassen en het verleggen van de bestaande duik- en begeleidingslijn door de twee grote ruimen in het centrale deel van het wrak.
  • Aanbrengen van een nieuwe gidslijn op het dek aan bakboordzijde, waaraan de lijnen door het ruim gekoppeld worden.

Met de aanpassingen worden donkere ruimtes permanent afgesloten en zal de duikveiligheid worden vergroot.

 

Duikverbod

Op 12 juni start Duik- en Bergingsbedrijf Europa met de aanpassingen aan het duikwrak, de verwachting is dat de werkzaamheden op 21 juni klaar zijn. Gedurende de uitvoering van het werk geldt een volledig duikverbod in en rondom het wrak om de veiligheid te waarborgen.
Duikers worden op locatie met informatiebordjes geattendeerd op het tijdelijke duikverbod.

 

Andere wrakken in de Grevelingen

Staatsbosbeheer is sinds 1 januari 2018 eigenaar en beheerder van drie scheepswrakken in de Grevelingen, waaronder Le Serpent. Het betonnen, zestig meter lange schip is in 2011 afgezonken in de Grevelingen. Het duikwrak is voor zowel nationale als internationale duikers een bijzonder duikobject. Vanwege de diepte waarop het wrak ligt, op ca 28 meter, is Le Serpent een duikobject specifiek voor de geoefende duiker. Naar aanleiding van het duikincident in 2018 is gekeken naar de veiligheid van het scheepswrak. De ruimtes in het wrak kunnen onoverzichtelijk zijn en het zicht, mede door opdwarrelend sediment, in het achterste gedeelte van het wrak is beperkt. In de Grevelingen liggen nog twee andere duikwrakken, de Rat (op 12 m diepte) en de Zeehond (op 10 m diepte) en er zijn tal van andere mooie duiklocaties.
Hiervoor geldt het negatieve duikadvies en het tijdelijk duikverbod vanaf 12 juni niet.

Reacties

  1. Simon Simon

    Met dergelijke solide maatregelen zou de veiligheid voor duikers effectief verbeterd moeten zijn. Goed dat er op een incident op een scheepswrak zo adequaat wordt gereageerd. Duikers moeten natuurlijk ook ook hun eigen verantwoordelijkheden nemen m.b.t. tot hun veiligheid.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen