Herfst onder water

Herfst onder water

Terwijl de temperatuur daalt en de bladeren gaan vallen, daalt ook de watertemperatuur mee. En dat brengt onderwater ook verandering.

Onder water is het nu vaak warmer dan boven water, een bijzonder verschijnsel, voor zo lang het duurt.
Het Grevelingenmeer is nu een heerlijke 16 graden, dus zelfs voor koukleumen nog prima te doen.
Op de kant wordt het soms frisser als je in een natpak duikt. Ook dat 2x7 mm duikpak moet op een gegeven moment weer uit... En dan sta je met je natte lijf ineens op de wind op een dijk ergens in Zeeland.
Voor onderwater is een droogpak echt nog niet nodig, maar wat is het toch fijn als je het water weer uit komt! Snel de natte duikspullen in een bak en je hebt je droge onderpak nog aan. En je bent meteen klaar voor de koffie.
Vrijdagavond dook ik op Kerkweg Den Osse, op een raar tijdstip, namelijk rond 18 uur. De duikers die overdag gedoken hadden waren al weg en het was nog te vroeg voor een nachtduik. Heerlijk rustig dus!
Het zicht was ontzettend goed, zeker 6 of 7 meter, zeker ondiep.
Nu de watertemperatuur weer wat lager wordt, gaat het onderwaterleven zich ook weer klaar maken voor een koud seizoen. Er waren opvallend veel kleine zandgrondeltjes op de zandbodem te vinden, maar slechts enkele zwarte grondels. De zeenaalden krijgen hun mooie gele vinnen, wat voor onderwaterfotografen een erg mooi plaatje biedt.

Schol, Grevelingenmeer

Ik had mezelf als opdracht 'visportret' gegeven deze duik. Om eens te kijken wat ik daarvan kon maken. De eerste 10 minuten van de duik vroeg ik me af of ik uberhaupt wel een vis tegen zou komen... Behalve die kleine en ontzettend beweeglijke zandgrondeltjes. En ik hou niet zo van beweeglijke beestjes. Ze moeten lekker stil blijven zitten, zodat ik de tijd heb om een foto te maken.
Gelukkig vond ik al snel een botervisje, dat echter geen zin had om op de foto te gaan en zich zoveel mogelijk verstopte. Een scholletje had duidelijk medelijden met me en bleef braaf liggen zodat ik rustig wat foto's kon maken. Een Noordzeekrab was bezig een oester leeg te eten en liet zich braaf fotograferen, maar was helaas geen vis voor mij opdracht. 

Noordzeekrab, Grevelingenmeer

Een paar grote zeenaalden lagen lui te zijn op de zandbodem en een grote puitaal lag vlakbij de steiger, waar ook kleine zilverachtige visjes heen en weer schoten.
Duidelijk ander onderwaterleven dan in de zomer, maar zeker niet minder interessant!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen