De basis van je duikset: ABC

De basis van je duikset: ABC

De basis van je uitrusting voor het snorkelen of duiken is altijd de ABC: een duikbril, snorkel en vinnen. Hier leggen we je de verschillen uit en lees je meer over de verschillende onderdelen van een snorkelset.

De ABC-set: je basis duikuitrusting

De meeste duikers wachten met de aanschaf van hun complete uitrusting tot ze hun brevet hebben gehaald. De instructeur kan echter wel eisen dat je bepaalde persoonlijke uitrustingstukken hebt wanneer je je opleiding gaat starten. De basisset, ook wel ABC-set genoemd, bevat een bril, snorkel en een paar vliezen. De ABC-set wordt niet alleen door beginners gebruikt, maar is de basis van je duikuitrusting zoals je die altijd zultblijven gebruiken. Veel duikers gaan na de duik met de ABC-set de plek nog even langs om te snorkelen. Meer weten over de drie onderdelen van de ABC-set? We vertellen je graag meer in deze blog.

 

Duikbril

Als je ooit geprobeerd hebt om met open ogen zonder masker iets onderwater te zien, weet je dat het onmogelijk is om helder te zien. Onze ogen zijn ingesteld op het focussen in lucht. Een duikmasker zorgt ervoor dat er een laag lucht tussen de ogen en het water zit, waardoor je de voorwerpen onderwater scherp kunt zien.
Het grote verschil tussen een zwembril en een masker, is dat het masker ook je neus bedekt. Doordat je neus ook bedekt is, ben je in staat om de druk die groter wordt naarmate je dieper duikt, gelijk te maken.
De druk op je oren ken je wellicht wel van een vlucht met een vliegtuig. Tijdens het duiken is deze druk ook voelbaar: hoe dieper je gaat, hoe meer druk je op je oren voelt. Wanneer de druk hoger wordt moet je dan kunnen ‘klaren’.
De bril moet voorzien zijn van hard veiligheidsglas (tempered glass). Uiteraard zit er een siliconen band aan de bril, zodat het op je gezicht blijft zitten. Deze band kun je als upgrade vervangen door een neopreen band.

 

Snorkel

Een andere element van de ABC-set is de snorkel. Een snorkel stelt je in staat om normaal te ademen terwijl je de schoonheid onderwater bekijkt. Hij brengt je ademhalingsorgaan naar achter je hoofd (zoals bij een dolfijn), zodat je met je gezicht onderwater kunt ademen. Zelfs kleine kinderen kunnen deze leuke activiteit met gemak uitvoeren.
De snorkel zorgt ervoor dat je je energie kunt sparen – en de lucht van je duikfles – wanneer je aan de oppervlakte zwemt. Er zijn verschillende uitvoeringen van snorkels verkrijgbaar. De basissnorkel is een buis in de J-vorm, met een mondstuk en een gebogen eind. Bij de aanschaf van een snorkel is het belangrijk dat het mondstuk van siliconen is, omdat dit comfortabel in je mond ligt.
De meeste snorkels hebben tegenwoordig ook een uitlaatventiel aan de onderzijde van de snorkel, wat het makkelijker maakt om water uit de snorkel te blazen.

 

Vliezen / vinnen

Het laatste element van de driedelige set zijn de vliezen of vinnen. In de volksmond worden deze ook wel ‘flippers’ genoemd.  Vinnen zorgen voor je voortstuwing of manier om jezelf door het water te verplaatsen. Met je vinnen kun je de sterkere spieren in je benen gebruiken om te zwemmen en heb je je handen vrij om andere dingen te doen.
Er zijn twee basis typen vinnen: de ‘gesloten hiel vin’ en de ‘open hiel vin’. Gesloten hiel vinnen zijn speciaal geschikt voor het snorkelen in warm water. Je hele voet wordt omsloten door het voetstuk van de vin. Deze vinnen zijn ook heel geschikt voor het duiken of snorkelen vanaf een boot. Lopen op deze vinnen is echter niet mogelijk.
Open hiel vinnen hebben ook een voetstuk, maar de achterkant van het voetstuk is open met een verstelbare band over die opening. Er zijn open hiel vinnen die geschikt zijn om met blote voeten te dragen, vooral bedoeld voor het snorkelen, en open hiel vinnen die gedragen worden met duikschoenen, vooral bedoeld voor het duiken.
 Je kunt open hiel vinnen gebruiken voor het duiken in alle watertemperaturen.
Vinnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en type duik welke vinnen voor jou het meest geschikt zijn.

 

Hulp nodig?

Wil je graag een persoonlijk advies over welke duikbril, snorkel en vinnen het meest geschikt zijn voor jouw duik- en/of snorkelactiviteiten? We helpen je graag verder!
Neem contact op via de email, telefonisch of kom eens langs op het duikcentrum in Brouwershaven!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen