75 miljoen voor Grevelingenmeer

75 miljoen voor Grevelingenmeer

In 1971 werd het Grevelingenmeer afgesloten van de Noordzee door de bouw van de Brouwersdam. De waterkwaliteit is sindsdien hard achteruit gegaan.
Nu stellen de ministeries van Natuur en Infrastructuur 75 miljoen euro ter beschikking voor een doorlaat in de Brouwersdam.

Er is al jaren een kleine opening in de dam, de Brouwerssluis. De waterdoorlaat is hier echter niet voldoende om de waterkwaliteit van de Grevelingen te verbeteren.

Door de nu te realiseren grotere opening in de Brouwersdam (op de plaats van de Brouwerssluis) moet de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer verbeterd worden. Het zuurstoftekort in het water op diepte zou hierdoor sterk verminderd moeten worden, waardoor er meer dieren en planten zich kunnen vestigen of handhaven in het zoute water van de Grevelingen.
Door de grotere water uitwisseling zal in de Grevelingen een relatief klein verschil in waterhoogte tussen eb en vloed ontstaan.

De mogelijkheden van de komst van een getijdencentrale in de Brouwersdam worden nog onderzocht.
Naast de Grevelingen wordt ook de waterkwaliteit van de Eems-Dollard in Groningen aangepakt.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen