2018: Het jaar van het paard

2018: Het jaar van het paard

Volgens de Chinese jaartelling is 2018 het jaar van de hond, maar in Zeeland kunnen we zonder twijfel spreken van het jaar van het paard. Nog niet eerder werden zoveel verschillende zeepaardjes op verschillende locaties en gedurende een lange periode gezien.
Van april tot en met december waren er bij de Zeelandbrug zeepaardjes te vinden en al snel kwamen ook van andere duikplaatsen in de Oosterschelde meldingen van zeepaardjes. Sommige zeepaardjes bleven langere tijd op een duidelijk herkenbare plaats zitten, waardoor ze een ware attractie werden.

Zouden de zeepaardjes de eerder door sepia’s veroorzaakte koorts gaan verspreiden?
Dit jaar viel de periode waarin de sepia’s naar de Oosterschelde en het Veerse Meer komen om te paren en eieren af te zetten met een zware algenbloei. Dit jaar was de zwaarste algenbloei van de afgelopen vijf jaar, waardoor het zicht op sommige plaatsen niet meer dan enkele centimeters was.
Het schuim dat in het late voorjaar op het strand te zien is, is voor duikers een goed teken: dit is afkomstig van de gestorven algen en betekend dat de algenbloei afneemt.

 

Eind mei werd een heel bijzonder naaktslakje aangetroffen in de noordwestelijke Oosterschelde: het goudstipje. Helaas betrof het slechts een enkel exemplaar van dit bijzondere slakje dat met bladgoud bekleed lijkt.
De Verborgen Vlokslak is een andere zeenaaktslak die deze zomer enkele keren gezien werd in de Oosterschelde.

 

In de loop van de zomer bleek niet alleen de Fluwelen Zwemkrab een slachtoffer te zijn geworden van de koude winter van afgelopen jaar, maar ook de populatie van de Gehoorde Slijmvis is drastisch afgenomen doordat het zeewater in de winter gedurende lange tijd erg koud was. De grappige visjes werden dit jaar veel minder waargenomen als voorgaande jaren. Hoewel het voor deze kleine visjes dus een slecht jaar was, nam het aantal waarnemingen van grote ‘vissen’ juist flink toe. Bultruggen, potvissen en bruinvissen (allemaal zoogdieren i.p.v. vissen) worden vaker gezien in de Noordzee, een trend die sinds tientallen jaren te zien is.

 

Een geheel nieuwe soort voor de Zeeuwse Delta is de Polycarpa Scuba, een zakpijp die op een abrikoos lijkt.

 

In november werd in het Grevelingenmeer het Bloedrode Plooimosdiertje ontdekt, vooral rond de eilanden en in zeer ondiep water. Deze was nog niet bekend aan de Noordzeekust en werd ontdekt door een snorkelaar.

 

Nieuwe soorten dus weer in 2018, al zijn het er niet zo veel als in 2017. En ook een aantal dieren die het minder goed deden dit jaar.

 

Zouden de Chinezen misschien toch een soort van gelijk hebben en moeten we 2018 ook het jaar van de hond noemen? Nog niet eerder waren er zoveel meldingen van duikers die zeehonden onder water en aan de oppervlakte tegen kwamen. In november zocht een zeehond een groepje duikers bij de Plompetoren bewust op en kwam ze nieuwsgierig van dichtbij bekijken. Maar ook in het Grevelingenmeer worden regelmatig nieuwsgierige zeehonden gezien bij bekende duikplaatsen als het Koepeltje, Scharendijke en Den Osse.

Misschien kunnen we een compromis met China sluiten en 2018 het jaar van de (zee)hond noemen?

 

Zeehond Oosterschelde

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen