Wat is neopreen nou eigenlijk?

Wat is neopreen nou eigenlijk?

Als duiker zul je er minimaal één hebben: een neopreen pak. Waarschijnlijk heb je als fanatiek duiker er zelfs meer: een shorty voor warm water, een 7 mm pak voor duiken in Nederland, misschien zelfs een neopreen droogpak. Maar waar zijn je duikpakken nu eigenlijk van gemaakt?

Neopreen is een elastomeer of synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de de polymerisatie van chloropreen. Hoewel het ook polychloropreen heet, is neopreen wel de gangbare naam.
Het synthetische rubber werd oorspronkelijk gebruikt als vervanger van natuurrubber.

In 1951, ontdekte natuurkundige Hugh Bradner de isolerende werking van een dun laagje water tussen een pak en het lichaam. Het kleine laagje water dat tussen de huis en het pak komt, wordt door de lichaamswarmte opgewarmd.
Willard Bascome  bedacht vervolgens om neopreen te gebruiken voor dit pak voor de watersport. Het eerste neopreen duikpak komt dan ook uit 1953.

In het synthetische rubber zitten kleine luchtbelletjes, die mede voor de isolatiewaarde zorgen. Hoe dikker het pak, hoe meer isolatiewaarde. Zo is een 7 mm duikpak dus warmer als een 3 mm wetsuit.
De luchtbelletjes en het zachte rubber zijn onderhevig aan druk. Als je dieper duikt, wordt de druk groter. Hierdoor wordt je pak op dat moment ook dunner. Dit verklaart waarom je ondanks gelijkblijvende watertemperaturen het op diepte toch vaak als kouder ervaart dan aan de oppervlakte.

De collectie duikpakken van Dolphins vind je in de webshop op https://www.godolphins.nl/duikmaterialen/duikpakken/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen