Snorkelvinnen kopen

Snorkelvinnen kopen

Om ontspannen te kunnen snorkelen zijn vinnen eigenlijk onmisbaar. Daarnaast maken vinnen het snorkelen een stuk veiliger, omdat je op deze manier sneller, stabieler en makkelijker kunt zwemmen. Vinnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo bestaan er de gesloten hiel vinnen en de open hiel vinnen.
We zetten de verschillen en overeenkomsten voor je op een rij!

Vinnen maken het snorkelen eenvoudiger. Het zal even wennen zijn om er mee te zwemmen, maar zodra je aan de vinnen gewend bent, maakt het gebruik van snorkelvinnen het snorkelen makkelijker en veiliger.
Doordat de vinnen het oppervlak van je voeten als het ware vergroten, kun je meer voortstuwing creëren waardoor je snellen vooruit gaat. Ook als er wat golven zijn of stroming staat, kun je hier met snorkelvinnen makkelijker mee om gaan.
Bovendien vergroten de vinnen je stabiliteit in het water. Door je benen iets gespreid te houden, lig je veel stabieler in het water. Vergelijk het maar als stevig met je benen wijd gaan staan, in plaats van op 1 been balanceren.

Maar welke snorkelvinnen kies je?
Hieronder leggen we de twee verschillende soorten vinnen uit.
 

Gesloten hiel snorkelvinnen

Gesloten hiel vinnen zijn goed te gebruiken voor snorkelen. De maatvoering loopt veelal van zeer klein (27-30) tot zeer groot (47/-48). Doordat gesloten hiel vinnen zeer maat specifiek zijn is het belangrijk dat de vin goed past. Dit is gelukkig gemakkelijk te controleren. Wanneer je de vin aandoet mag deze niet knellen, daarnaast moet de vin blijven zitten wanneer u gaat staan en de hak omhoog doet. Wanneer de vin van de hak afglijdt is de vin te groot. Wanneer de vin blijft zitten dan zal deze ook tijdens het snorkelen blijven zitten.
Deze vinnen zijn vaak open aan de voorzijde bij de tenen. Eigenlijk is de breedte van de voet belangrijker dan de lengte. Bij sommige mensen zul je de tenen door de opening aan de voorkant zien, bij andere mensen niet, terwijl de maat voor beide goed kan zijn. Als de voetpocket goed aansluit om de voet (wat meer bepaald wordt door de breedte van de voet), is de maat in orde.
Een goede snorkelvin met gesloten hiel is bijvoorbeeld de Mares Manta vin.

Tip: bij kinderen met snelgroeiende voeten worden de vinnen nog wel eens 'op de groei' gekocht. Dat betekend dat ze in het begin de neiging hebben om uit te glippen. Gebruik dan een paar oude sportsokken in de vinnen. Deze maken de vinnen net iets strakker en geven meer grip. Groeien de voeten iets, laat de sokken dan achterwege.

 

Open hiel snorkelvinnen

Open hiel snorkelvinnen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, open aan de achterkant. Hierdoor kan de vin gedragen worden met een schoentje of met blote voeten. Om de open hiel vin op zijn plek te houden is er aan de achterzijde een band gemonteerd die om de hiel sluit en de voet op zijn plaatst houdt. Deze band is gemakkelijk af te stellen en dit maakt de pasvorm makkelijker door de ruimere maatvoering. Waar gesloten hiel vinnen geleverd worden voor één specifieke maat zijn open hiel vinnen vaak ruimer in de maat.
Voor kinderen zijn de open hiel snorkelvinnen een aanrader. Kinderen groeien snel uit een bepaalde maat en kunnen met de open hielvin langer doen dan met een gesloten hiel versie.
Ook als de vinnen gebruikt worden door verschillende personen, kan het handig zijn deze verstelbare open hiel vinnen aan te schaffen. Er passen dan meerdere personen met verschillende schoenmaten in de vin.

Voor het snorkelen is het van belang, open hiel snorkelvinnen aan te schaffen in plaats van duikvinnen. Open hiel vinnen om mee te duiken zijn groter en stugger (omdat er meer volume mee verplaatst moet worden) en de maat is gebaseerd op het dragen van duikschoenen. De voetpocket zal om die reden dan ook stugger en minder comfortabel zijn.
Bij open hiel snorkelvinnen is de voetpocket zachter en comfortabeler en het blad van de vin compacter.

Goede open hiel snorkelvinnen zijn bijvoorbeeld de Aqua Lung Amika en de Mares X-One.

Tip: Let bij de maatvoering op, of deze is bepaald voor gebruik met blote voeten of met schoenen.

 

Advies bij de aanschaf van snorkelvinnen

Heeft u nog vragen of wenst u meer informatie of advies over snorkelvinnen? Neem gerust contact met ons op!
U bent van harte welkom op het duikcentrum, of stuur ons een email met uw vraag op [email protected]

 

Reacties

  1. Remco Stroet Remco Stroet

    Dat probeer je met droge voeten. Met natte voeten zal het makkelijker glijden en dus alleen maar makkelijker gaan. Maar als de vin tijdens het passen blijft zitten en je er niet uit schuift, is dat in orde.

  2. Bas van straaten Bas van straaten

    Jullie zeggen: ‘ Wanneer je de vin aandoet mag deze niet knellen, daarnaast moet de vin blijven zitten wanneer u gaat staan en de hak omhoog doet’.
    Probeer je dat met natte of droge voeten?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen